Wednesday, January 07, 2009

Светската економија - црни прогнози за 2009

Секоја година, стратешкиот тим на Saxo Bank – виртуелна банка базирана во Данска, издава своја листа на 10 најлоши предвидувања на светските берзи и пазари. Во претходните години, нивните предвидувања се покажувале како точни во над 80% од случаите.
Нафатата со цена од 25$ за барел. Standard & Poor берзанскиот индекс ќе падне за 50% на вредност од 500 поени. Растот на БДП во Кина паѓа на нула. Односот на еврото со доларот паѓа на 0,95. Италија ја напушта евро-зоната. Ако овие предвидувања се остварат, тогаш економските услови драматично ќе се влошат во 2009. Сепак, главниот економист на банката, Дејвид Карсбол, има (некакво) утешување: „Добра работа е што, сè на сè, предвидуваме дека 2009 ќе биде пресвртна, бидејќи не може да биде полошо од ова“.

[Кликнете на „Читај повеќе“ за да ги видите предвидувањата...]

Предвидувањата во целост:
  1. Во Иран ќе има големи социјални нереди, бидејќи ниските цени на нафтата значат дека владата нема да биде во состојба да ги обезбеди основните потреби на државата и нејзините жители.
  2. Цената на суровата нафта ќе падне на 25$, како резултат на најголемата контракција на економијата уште од времето на големата Депресија.
  3. Индексот S&P ќе падне за 50%, на 500 поени, поради намалените профити, намалувањето на вредноста на домовите и растечката цена на капиталот во корпоративниот сектор.
  4. Европската Унија најверојатно ќе почне да ги казнува земјите-членки со преголем државен буџетски дефицит, а Италија ќе ги оствари заканите дека сосема ќе ја напушти евро-зоната.
  5. Односот помеѓу Австралискиот долар и Јапонскиот јен ќе падне на 40. Опаѓањето на вредностите на пазарот на стоки ќе ја зафати австралиската економија.
  6. Односот на еврото со американскиот долар ќе падне на 0,95, а потоа ќе порасне на 1,30 поради тоа што билансите на европските банки се под голем притисок заради преголемо изложување кон потклекнатите Источно-европски пазари и внатре-европски економски тензии.
  7. Кинескиот БДП ќе падне на нула. Извозно ориентираните сектори на Кинеската економија значително ќе страдаат од економскиот слободен пад во кој се наоѓа глобалната трговија на стоки, особено онаа во САД.
  8. Неколку од Источно-европските валути кои се потполно поврзани или полу-поврзани со еврото ќе бидат под зголемен притисок поради значителниот одлив на капитал во 2009.
  9. CRB индексот на Ројтерс/Џефрис ќе падне на 30% од сегашната вредност. Балонот на пазарот на стока пука, со шпекулативни вишоци кои се толку големи, што ја искривуваат статистиката на понуда и побарувачка.
  10. Во 2009 ќе се појават првите азиски валути кои ќе се поврзат со Кинескиот јуан. Азиските економии сè повеќе ќе се свртуваат кон Кина за изнаоѓање на нови трговски партнери и ќе ја намалуваат сегашната САД-центрична агенда.
Дејвид Карсбол, Раководителот на стратегии во Саксо Банката, коментира:
„Не е претерано да се каже дека ова е најлошата економска криза воопшто. За жал, ние досега бевме сосема прецизни во скоро сите предвидувања од минатата година. Она што тогаш беше навидум претерано, сега е вообичаено“, вели Карсбол.
„Во година кога пазарите и економиите флуктуираа пошироко од било кога, ништо не изгледа неверојатно или невообичаено. Веруваме дека 2009 ќе биде исто толку непредвидлива и ги направивме десетте претерани предвидувања, фокусирајќи се пред сè на она што може да им се случи на светските индекси и валути.“.
„Во 2008, предвидовме дека индексот S&P ќе падне за 25%, а тој падна многу повеќе од тоа, цените на нафтата стигнаа многу блиску до предвидените 175$, а растот на економијата на Велика Британија се сврте во негативен. Којзнае кои од нашите предвидувања ќе се покажат како точни, но судејќи по претходните години, некои од нив сигурно ќе се остварат“, додаде тој.

No comments:

Post a Comment