Sunday, April 29, 2007

АПСО-ФАКИНГ-ЛУТЛИ НАЈДОБРИ МАНЏИ ...

... има кај Чамо. Кафанчето се наоѓа во Идадија, веднаш спроти влезот на Општина Центар.

Само дел од менито: дроб-сарма, сезонска сарма (со винова лоза или со кисела зелка), турли-тава, гравче-тавче, кукурек (вртени цревца), јазик во софт, домашни колбаси (добро, ова не е баш манџа, но вреди да се споменат), полжави со лук и магдонос (не знам што да кажам, вистинска сензација).

За да се знае колку се сериозни кај Чамо, на пример, сармите се со сецкано, а не со мелено месо, а исто и домашните колбаси. Меленото месо брзо го испушта сокот и се губи вкусот...

Персоналот на Чамо ги познава сите гости, лично. Не ни треба да порачувам кога одам таму, само ќе седнам, и јадењата си се редат - знаат луѓето што сакам.

Да нема забуна: кај Чамо секогаш (с-е-к-о-г-а-ш) е полно, секогаш се бара место повеќе, од сабајле до вечер. Чамо работи само до 20 часот, како сериозна кафана, не прима ноќни птици и пијаници.За да не останам само на Чамо, морам да го споменам и „Гурманче“ на Водњанска. Манџи, манџи, манџи. Генерации доктори, сестри и останати намерници јаделе кај Гурманче. Колку се сериозни? Па, истата куварка работи таму последниве 25 години, ете толку.

No comments:

Post a Comment