Sunday, June 07, 2009

Корисна алатка за цртање на скици на екрани

Оваа алатка, Balsamiq Mockups, ја препорачаа во последниот (интернет) број на Linux Magazine, па решив да ја пробам. Служи за цртање на скици (прототипи) на екрани за внос, наместо да чкрткаме по whiteboard или хартија. Во споменатиот Linux Magazine ја нарекуваат „Pencil and Paper 2.0“. Лесно се учи и употребува (погледнете го видеото на сајтот). При инсталацијата на самата програма, се инсталира и Adobe Air. Но, баш поради тоа, работи на сите (битни) оперативни системи: Linux, OSX, Windows ...
Еве и една слика на еден екран за внос на комитент, извезена во png формат (ова е вградена опција). Ја направив за 10-тина минути (не ги исцртав баш сите полиња, но ионака служи само како потсетник). Сликата овде е во намалена резолуција, инаку застанува на А4 формат.
Сите цртежи можат да се снимат и да се отвораат подоцна, а - како што споменав - можен е и извоз во png формат. Вградени се многу widgets за поуспешно прикажување на саканиот екран, а овозможен е и full-screen приказ ако треба цртежите да ги прикажете на клиент или на колегите. За скицата да биде пореална, можат да се внесат и сопствени податоци во лабелита, полињата, па дури и листите и гридовите, како што направив јас.
Мислам дека може да биде корисна. Алатката не е многу скапа, 79$.

No comments:

Post a Comment