Tuesday, April 25, 2006

Гн’си на столетието (Part I)Ова е само почеток на серијата „Гн’си на столетието“, а на која не и’ го гледам крајот.
За старт, партизанскиот пар Мирка-Свирка и Командант Латас. Овие двајца оперативци на УДБА (или како веќе се нарекува денес) веќе сосема отворено зборуваат и делуваат во согласност со, на пример, српските радикали, српските мафијашки кругови и четничките симпатизери.
За Латас, „златното момче од Звезда-филм“, дури се знае и во која класа ја има завршено во разузнавачката школа на северот на Србија.
Мирка, која изгледа (и звучи) како бабата-циганка од „Дом за вешање“, дојде до дереџе никој да не сака да и’ ги објавува писанијата освен, се разбира, Николче Младенов (една друга гн’са за која ќе расправаме посебно). Дури, нејзините колеги буквално ја набркаа од последниот весник каде што работеше.
Вечерва на телевизија е емисијата на Васко Ефтов (гн’сиче, исто така) со наслов „Досие за Косово“, во која се зборува за тоа кои се главните лобисти за независноста на Косово и кој ги финансира. Главни „аналитичари“ се Мирка, Циле (овој е гн’са од 200 кила) и еден од командантите на Шешељ.
Зошто го поврзувам ова со Мирка-Латас? Затоа што српските националисти дојдоа во хистерична фаза, сега кога независноста на Косово е, помалку-повеќе, завршена работа. Васко Ефтов е платен од нив, Мирка е платена, Латас е платен, а Циле се обидува да се прикачи ако може за да го гласаат на изборите (имунитет, имунитет).
Од таму, навидум нагло, во македонските медиуми се појавуваат серија текстови и прилози за дискредитирање на сите кои се на било кој начин добронамерно поврзани со разрешување на јазолот во Косово (тој јазол, да биде јасно, го врзаа истите тие националисти и екстремисти). Сите тие написи се директно инспирирани од северните тајни служби, веројатно и платени од нив. Всушност, сигурно се платени.
Ми се згади, подоцна ќе допишам повеќе.

1 comment:

  1. Mnogu e kafanski tesktot, duri i znam od koja kafana. Daj stavi eden dobar gn's zatoa shto imash samo loshi, pa deluva deka tekstot ti e narachan od drugata strana.
    Ne deka pishuvachot na tekstot e losh chovek, ama se nadevam deka drugata strana mu plakja dovolno za da chasti tava tamu kaj shto treba - toj si znae

    ReplyDelete